Jom Baca Quran

Sunday, December 5, 2010

Kuey Teow Sup Special (sebab anak2 suka)


Bahan2 Sup

1 ekor ayam - dipotong 8

2 inci halia - di hiris

1 labu bawang besar - dikisar

5 ulas bawang putih - dikisar

5 ulas bawang merah - dihiris

3 susu perencah sup

bebola ayam dan sayuran ( kalau tak ada gantilah dengan bebola ketam, atau ikut citarasa sendiri)

daun sup/daun bawang

kicap/garam/serbuk perasa ('aji' lah tu...)

Cara memasaknya :

1. ayam dibasuh elok2, mcm saya basuh dengan tepung aja, lepas tu mak pesan, kalau membasuh ayam ke ikan ke kena selawat....kemudian rebus ayam tu.

2. dalam air rebusan tu, masukkan b.besar,b.putih dan halia tadi. Masukkan juga bahagian akar daun sup/bawang yang dah dicuci bersih. ( diambil 1" dari akar)

3. bila dah mendidih, kira2 ayam tu 1/2 masak, toskan ayam. Gaulkan ayam tu dengan kicap kalau tak berapa masin tambah garam sikit.

4. Tumiskan b.merah dan sedikit halia yang dihiris. Bancuh perencah sup dengan air rebusan tadi, jgn byk, agak2 macam kita bancuh rempah untuk masak gulai. Bila dah pecah minyak, tuangkan ke dalam sup tadi, proses ni org utara kata ' tumis darat'. kalau kita buat mcm ni lagi wangi sup kita.

6. Masukkan bebola ayam yang di potong 2. Tambah lah garam, aji kalau nak dan rebus sampai sup kita benar2 sedap.

7. Ayam tadi kita goreng, dan potong macam kita makan nasi ayam.

Cabai kicap

1. Resepi saya senang saja, cabai melaka tu kita beli rm1.00, lepas tu kisar dengan kicap masin. Masak atas api, tambah garam sikit dan air, masak sampai agak pekat. Mmg pedas sambal kicap ni....

Cara hidangan

1. Untuk rencah di, makan lah dengan taugeh/kangkung yang direbus. Telur, tauhu goreng, ayam goreng kicap tadi dan ditabur daun/bawang dan jgn lupa cabai kicap.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails